Je herkent het vast wel. Je weet dat je nog aan de slag moet om wat te bellen. Maar op de een of andere manier komt het er maar niet van. Er is immers nog genoeg te doen op kantoor, een collega die binnenloopt, de boekhouding toch maar even eerst. Nou ja. En zo. En dan blijkt in de praktijk ook nog eens dat de warme contacten toch weer altijd even voorgaan op de koude contacten. Terwijl er met koude acquisitie enorm goede resultaten te behalen zijn. Wel een kwestie van soms een lange adem en vooral doen!

Maar troost je, je bent niet de enige die hiermee zit. Hier de symptomen eens even op een rijtje gezet. En nog handiger. Hoe behandel je deze !

1.  Herken jij koudwatervrees

Veel mensen hebben koudwatervrees ofwel drempelvrees. Een overdreven terughoudendheid met het beginnen van iets nieuws. En niet alleen met koude acquisitie. De drempelvrees wordt hier nog een extra geaccentueerd omdat bellen zo enorm praktisch is. Dus als je niet de telefoon pakt om te bellen gebeurt er ook niets. Een praktisch invulling van het wel of niet doen dus. Er valt niets te smokkelen. Je kunt het niet mooier maken dan het is. Wat over blijft is de telefoon pakken en gewoon beginnen. Makkelijker gezegd dan gedaan. En nog 100 uitvluchten te bedenken. Dus doe eens iets nieuws! Wat goed werkt is een keer iets doen wat nieuwe en echt mega bijzonder is (in een ijsbad met Wim Hof, over kooltjes lopen of een beton staaf buigen) als je dat namelijk gedaan hebt denk je, oh joh. Bellen, makkie ! Het verleggen van je grenzen dus. Ook bij koude acquisitie.

2. Ook last van klotsende oksels

Ongemakkelijk in je stoel zitten, het voor je uit schuif model, angstzweet, en tikkende voeten. Het hoort er allemaal bij. Een voordeel , de ander aan de andere kant van de lijn ziet dat niet. En jij kunt je in koude acquisitie bekwamen door het te doen. En je zult zien, dat is namelijk het grappige, als je het eenmaal gedaan hebt valt het reuze mee. Sterker nog. Het levert hoe dan ook resultaat op !

3. Zeg maar niets meer sprakeloos (wat moet ik zeggen)

Oh en wat moet je dan zeggen, dat is de meest gestelde vraag tijdens workshops en masterclasses. Natuurlijk is dat iedere keer anders. Het heeft te maken met wat je doel is om te bellen. Wil je een afspraak ? Wil je een email adres of wil je aan de telefoon al wat verkopen? Het helpt reuze van te voren uit te schrijven wat je wilt gaan zeggen. Zo houd je veel meer je doel voor ogen en verzand je niet in een enthousiast verhaal wat je juist veel beter tijdens je afspraak kunt doen. Bedenk ook vooraf de meest gestelde vragen en weerstanden, zodat je overal ad rem op kunt antwoorden ! En er zijn natuurlijk wat handige hulpjes voor je pitch aan de telefoon.

4. Wat nu, bemerk je een hoog uhhh gehalte

Als je weet wat je wilt zeggen heb jij de regie tijdens het telefoongesprek in handen. En dat is fijn. Op deze manier laat je je niet afleiden en ga je recht op je doel af. Behoud het enthousiasme van je product of dienst. Wees tot he point en houd het kort. Bereid je voor. Dan is dit symptoom ook meteen getackeld. Geen uhhh meer.

5. Ik ga het morgen wel doen uitstelgedrag

Je zou denken 1 en 5 zijn gelijk. Doch niets is minder waar. Bij uitstelgedrag ben je eigenlijk al zover dat je het besloten hebt te gaan doen. Je hebt je lijst van te bellen klanten al op orde, je hebt aan je script gewerkt en de FAQ liggen uitgewerkt op je bureau. Maar op de een of andere manier lijkt er iedere keer weer wat tussen te komen.. Koudwatervrees is te vinden bij je zelf, uitstelgedrag is heerlijk omdat je dat op de ander kunt afschuiven. Je collega vroeg wat, ze zullen er wel geen behoefte aan hebben, toch maar even eerst de mail beantwoorden dat is belangrijker. Bedenk het eeuwenoude spreekwoord. Stel niet uit tot morgen wat je vandaag kunt doen. Start en meet de resultaten!

En als je dan deze lijst van 5 symptomen hebt doorgelezen, vast met een glimlach (ook heel handig aan de telefoon) en je herkent je zelf hier in bedenk je je vast: Okay. Morgen ga ik hiermee aan de slag. Wel, veel succes dan morgen!

Mocht het bellen morgen toch niet lukken, schrijf je dan eens in voor een rondje samen leads bellen. Overwin je schroom, koudwatervrees en uitstel gedrag en ga het DOEN!